First time bawak Vespa!

Salam...

Hahaha..agak terkejut agaknya dengan tajuk entri diatas...first time aku pun xcaya gak...tapi my bro ask me to try it first...

Mula-mula memang susah...tambah2 plak vespa tuh berat..memang xlarat nak tolak..tapi my bro suruh try gak..so aku try gak..memang berat..hampir tumbang rasanya aku..

So, buat sapa2 yang xtau, vespa ni cara bawaknya macam kereta..sapa boleh bawak kereta, maka, boleh la bawak vespa..itu kata abang aku..tapi aku xlepas pun..

Nak masuk gear kena grip clutch dulu..nak masuk gear tuh yang masalah kat aku..kalo orang laen guna sebelah tangan, tapi aku guna dua2 belah..hahaha..tapi gear 1 ja la..bila dah stat bawak, nak masuk gear 2, sebelah tangan pun dah bley..

So, abang aku suruh try guna sebelah tangan, memang xlepas..dah merah2 tangan aku..so akhirnya aku guna dua2 belah tangan..

Cara nak jalan, sebijik macam bawak keta manual...lepas clutch pelan2 dan press minyak..and dia jalan dengan mudahnya...bila dah stat jalan, nak masuk gear 2 pun dah senang..hahaha..agak best la disitu..

Aku pun try stat gak...mula2 xhidup, lepas tu abang aku ubah apa xtau, sekali ja dah bley stat..and last sekali dia suruh aku angkat tongkat 2..yang ni memang susah...dah la vespa tuh berat..nak tongkat lak, kena guna satu tangan and satu kaki..mula2 memang xlarat...dah try banyak kali, akhirnya berjaya gak...=)

Overall, apa yang boleh aku gtau, vespa ni berat, tapi xmustahil orang macam aku boleh bawak..hahaha..

Wasalam

1 comment:

Followers